Saturday, August 06, 2005



Trots fadäser med avloppsvatten trängande upp från bottenplattan i källaren bara tre dagar före våra hyresgäster skulle flytta in fixade vi nog allt i tid för avresan. Det märks väl så småningom annars. Vi blev skjutsade till Landvetter av Tobbe och Bengt. Första hoppet till Köpenhamn gick rätt bra. Hampus skrek sig till sömns inför landningen pga öronen. Linus var överlycklig trots att vi bara flög "det lilla flygplanet".
En kort paus på lekplatsen på Kastrup och sen iväg till "det stora flygplanet". Hampus somnade som en stock på golvet efter vällingen men Linus ville sitta uppe och spela lite spel på skärmen men somnade också han till slut. Honom fick vi väcka för att spänna fast inför landningen.

När vi gick ur planet till gångtunneln knockades vi av den enorma hettan. Vi fick höra senare att det var 37 grader! Sen var det dags att hämta ut bagaget, 124 kilo på 6 kolli. Vi var många som fick in det på Landvetter men hur får vi med oss det plus grabbarna på två personer? Som tur var fanns även Benny (Autolivare) med på samma flight så han hjälpte oss ut.
Chauffören väntade med skylt och medan han hämtade bilen skruvade jag ihop Hampus bilstol och höll på att smälta ihop till en blöt pöl av svett under tiden. Barnen spändes fast och vi for mot vårt nya hem. Färden gick via McDonalds eftersom vi kom fram vid lunchtid till ett tomt kylskåp.

Eftermiddagen gick åt till att registrera oss på det lokala poliskontoret och sedan handla köksartiklar och mat på Carrefour. I värmen och förvirringen blev det lite dåligt handlat. Försök att laga köttfärsås på bara köttfärs, lök, vitlök. Inget salt, inga kryddor, ingen tomatsås etc. Blev ingen kulinarisk höjdare direkt.

Tisdagen var möbel-väljar-dag. Vår husagent och Landlord föreslog IKEA och det hade vi inget emot. Vi strövade runt och pekade på det vi ville ha och de sa aldrig nåt förrän vi kom till garderober i vårt sovrum. Vi hade nog hittat den dyraste på IKEA och kände oss tvingade att ta bort de fina lådorna med frostat glas inuti och bara ha trådbackar. När hemkörning och montering var beställt tog vi en egen runda för smågrejor och förstås köttbullar (med pommes frites) på restaurangen till barnen. Magda och jag åt en god kycklinggryta för 9 RMB (1 RMB=1SEK)
På kvällen blev det Pizza Hut delivery för säkerhets skull. Tog 20 minuter från beställning tills det ringde på dörren.
Eftersom jag inte lyckats hitta ADSL i väggutagen trots att Landlorden sa att det redan fanns och även gett mig username och lösen ringde jag vår husagent på eftermiddagen. Hon sa att hon skulle fixa och mycket riktigt, klockan 09.15 ringde det på dörren och en kille från China Telecom klev in och fixade det. De här korta ledtiderna på allt kan man gärna vänja sig vid. Lyfter man på luren till direktlinjen till "Management Office" och säger "water" så tar det fem minuter tills det knackar på dörren och en ny 5 gallon behållare till vattenmaskinen levereras.

Onsdagen var leveransdag från IKEA och Magda åkte till Carrefour och handlade mat. I övrigt en välbehövlig lugn dag. Stunderna på lekplatsen för barnen blir tyvärr korta eftersom det fortfarande är 37-39 grader varmt.

På torsdagen kom IKEA för att montera alla grejor. Mats åkte till jobbet för att träffa Bangkok-chefen bla. Passade även på att kolla upp statusen på förberedelserna inför jobbstarten. Laptopen låg färdig och väntade! Mailkontot däremot måste snurra lite via Stockholm men det blir väl klart så småningom. Tyvärr är andra IT-avdelningar än den kinesiska inblandade så den tidigare omtalade korta ledtiden blir väl förlängd i det här fallet. På kvällen fick vi även igång det trådlösa nätverket hemma så vi inte behöver störa Hampus eftersom det var i hans rum jacket med ADSL fanns förstås.

Fredagen bjöd på ännu ett besök på IKEA för några ytterligare praktiska saker vi kommit på. (Har förstås efter det kommit på fler, men barnen har inget emot köttbullar lite nu och då) Linus springer glatt in på Småland trots att barnen där pratar ett helt annat språk.
Efter IKEA åkte vi till den stora marknaden för att köpa en radiostyrd bil åt Linus. På vägen dit försökte jag förklara hur man beter sig för att få ett lägre pris. Nån som tror att en 4-åring kan spela ointresserad när han ser utbudet? Det blev väl inte riktigt så bra prutat som det kunde ha blivit. När vi kom hem fick vi ett informatinsblad från Management om att en tyfon som heter Matsa! var på väg in. Vi kollade på nätet om det var vida känt för att veta om våra nära och kära hemma ligger sömnlösa men det fanns inte så mycket så vi ligger lågt. I skrivande stund (lördag eftermiddag) regnar det och blåser rätt rejält men inte nåt vi störs av. Det skall väl bli lite värre imorgon. Konstigt nog har vi läst på China Daily om hur 1 miljon människor evakuerats längs kusten väldigt nära här. Det kanske räcker med de få mil vi har till själva kustlinjen för att det skall vara lite lugnare.

Hur som helst, ikväll är det dags för kycklingfilé igen. Färsk kycklingfilé kostar ca 15 RMB för fyra stycken så om ni skall bjuda hem oss på mat nån gång så låt bli detta just. Vi kommer säkert leva på kyckling mestadels.
I och för sig är ölen också billig här men det får ni gärna bjuda Mats (och så småningom Hampus) på ändå.

Det var allt från oss denna första vecka i det nya landet.

1 comment:

Paul said...

Kul att ni är på plats och att allt verkar gå (nästan) enl plan. Följer utvecklingen...